VOLEBNÍ KNEDLÍKY

Dobrý den!

Mám vždycky obavu, že se mi nepovede úvod, když sem jdu něco psát. Nakonec to často vyjde tak, že úvody a PéeSka jsou to nejlepší, co jsem tady kdy napsal. Dneska to bude o vaření knedlíků. Doufám, že to nikoho z čtenářů neodradí a všichni vydrží až do konce. Však víte: Budou tam PéeSka…

Správný knedlík

je takový, na kterém sosík vzorně drží, ale nerozmočí ho. Jde napíchnout na vidličku. Lze z něj nožem odkrojit sousto, aniž by se při tom rozlomil talíř. Snad jsem to popsal přesně.

JENŽE: Já občas uvařím knedlíky jako vata. Nevím, proč. Nasáknou se sosíkem a je z nich blemcačka. Někdy zase vůbec nevyběhnou a jsou zdrcnutý. Taky nevím, proč. Uvnitř jsou sklovatý, tvrdý jako štolverk. Málokdy ty knedlíky trefím tak, aby bylo na první pohled jasné, že jde o knedlíky. Tajemství dokonalosti knedlíků se prostě skrývá někde uprostřed cesty mezi blemcačkou a štolverkem.

Díky těmhle komunálním volbám jsem to ale mezi tu blemcačku a štolverk trefil úplně přesně, což vysvětluje, proč jsem to nazval Volební knedlíky. Nějaké jméno dostat musely a když se povedly o těch volbách, tak to bylo nasnadě. Musíte číst dál, to nejde popsat jednou větou.

Jdeme vařit:

Na Volební knedlíky budete potřebovat: 500g hrubé mouky, 500g polohrubé mouky, 4 housky pokrájené na kostičky, 1 lžíci soli, 350 ml vlažného mléka, 1 kostku kvasnic, 1 vejce, vlažnou vodu. */

*/Z uvedeného množství surovin budete mít knedlíků na vydláždění menšího nádvoří. Nemáte-li žádné nádvoří, případně chcete-li menší množství, je nutno vše důkladně přepočítat. Kdo umí někam vrazit 1/4, 1/2 nebo 3/4 vejce, má můj obdiv. Jestli to neumíte, neklesejte na mysli, jste na tom stejně, jako já. Dejte celé. Nejste v laboratoři. Jste v kuchyni.

Výroba těsta

V míse smíchejte hrubou a polohrubou mouku, sůl a housku pokrájenou na kostičky. V odměrce odměřte vlažné mléko, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte. Vražte do toho to vejce, rozkloktejte a odměrku dolijte vlažnou vodou tak, aby vám vzniklo 800 ml roztoku. Vše vlijte do mísy s moukou, solí a houskou. Důkladně míchejte, až vznikne těsto.

padělek historického receptu

Poznámka: Správně umíchané těsto má tyto nezaměnitelné vlastnosti: Těsto nabrané na ruku nejde za žádnou cenu zahodit. Vnoříte-li do těsta ruku, tato už nejde vytáhnout; při pokusu o vytažení ruky z těsta se nadzvedává těsto i s mísou. Ruka jde z těsta vyprostit jen s maximálním úsilím za použití stěrky nebo příborového  nože. Oba nástroje použijete tak, že budete těsto postupně odškrabovat z ruky tak dlouho, až se tato od mísy s těstem oddělí. Zbytek těsta z ruky pak smyjte vlažnou vodou ve dřezu.

Ihned po vymíchání těsta napusťte do velikého hrnce studenou vodu, postavte na sporák a dejte ji vařit. Těsto v míse lehce urovnejte stěrkou, zaprašte jej hladkou nebo polohrubou moukou a zakryjte utěrkou. Jak vidno, příprava těsta se bez voleb docela úplně obejde. Na ni však bezprostředně navazuje

Volebně – technologická část,

která právě změní knedlíky obyčejné v knedlíky volební. Tady to je trochu fofr, nenechte se ničím zdržet.

  1. Rychle se převlékněte ze zástěry do něčeho lepšího, vezměte sadu hlasovacích lístků a mazejte k volbám.
  2. Urychleně odvolte a leťte zpátky domů dovařit ty knedlíky.
  3. Těsto vám zatím lehce prokyne a voda ve velikém hrnci vře klokotem.

Vaření

už je zase to tradiční nůďo. Těsto za pomoci stěrky vyklopte na silně pomoučněný vál. Rozdělte jej na 6 stejných dílů, ze kterých uválejte válečky. Tyto pak vložte do vroucí vody a při mírném varu je tam za občasného otočení ponechte 30 minut. Po vyjmutí z hrnce nakrájejte na kolečka a… DOBROU CHUŤ!

Úspěch lze zaručit jen za těchto podmínek:

  1. Musíte bydlet 220 m od volební místnosti, stejně jako já.
  2. Ve volbách nesmí kandidovat víc než jedna strana, stejně jako u nás. Než byste zakřížkovali své oblíbence, hrozí vám překynutí těsta a překypění vody z hrnce. V tomto případě využijte možnosti předkřížkování volebního lístku doma ještě před zahájením vaření.
  3. Ve volební místnosti nesmí být fronta, stejně jako u nás. Bylo sobotní dopoledne a všech 67,14% zúčastněných voličů vařilo a nebo čekalo na sobotní oběd.
  4. Musíte mít připravenou občanku ke kontrole, stejně jako já. Při hledání osobního dokladu až po vyzvání vám opět hrozí překynutí a překypění.
  5. Nikde se nezakecejte, stejně jako já. O tom, že při zakecání vám opět hrozí překynutí a překypění, už se, jak vidíte, raději ani nezmiňuju.

Pokud přesně dodržíte popsanou technologii, získáte luxusní přílohu, která se hodí jak k omáčkám, tak i k mistrovsky pečeným masům. Vše, k čemu knedlíky podáte, získá jemnou příchuť výjimečnosti a exkluzivnosti.

Možná řeknete:

„Jaképak Volební knedlíky? Vždyť jsou to obyčejné houskové knedlíky…“ Ano, jsou to obyčejné houskové knedlíky. Ta přidaná hodnota se ukrývá v praxí ověřeném výrobním postupu a v názvu Volební knedlíky.

Na těch knedlíkách se pokusím demonstrovat, že i taková běžná věc se nechá uvařit tak, aby to mělo styl. A na styl a stylovost se dneska kouká ze všeho nejvíc. I obyčejný český knedlík má právo ukázat, že do lepší společnosti patří! I když je mu to upíráno, protože je to jen ten český knedlík.

Styl

Jestliže vám jde hlavně o ten styl, vyžádá si vaření knedlíků menší investici v podobě nového značkového osmilitrového nerez hrnce (8 000,-Kč, co litr, to tisícovka), musíte zaběhnout na kosmetiku (1 200,-Kč) a pořídit fešnou zástěru s laclem a krajkovými ramínky, jako nosila Rettigová (2 460,-Kč). Housky (pro tu stylovost nejlépe z francouzského pekařství) je nezbytně nutné stylově krájet keramickým nožem zdobeným ornamenty!!! (3 299,-Kč).

Mezi obzvláště stylové činnosti se počítá i používání bio surovin. Bio mouku, bio mléko a bio vejce dnes seženete na každém rohu, takže není nic lehčího. Možná by mohlo být zábavné zjistit, co extrovního žerou biokrávy a co zobou bioslepice. Třeba jim jen před spaním promítají nějaké pěkné biáky. Nebojte se ale nic, chuť knedlíků zůstane nedotčena. Cenově se dostanete zhruba na šestinásobek, ale jednou za volební období si to dovolit můžete.

Dále je naprosto nevyhnutelné pořídit z celé události videozáznam a cca 30 selfíček; vše pak umístíte na sociálních sítích. Všichni obdivně vzdychnou, až uvidí, jak se správně vaří knedlíky.

Už v předchozím 

příspěvku jste mohli zaznamenat, že jsem se začal vyhýbat vrtání do politiky a politiků. Jak vidíte, úspěšně v tom pokračuji. Píšu o knedlíkách. Je tady i trochu o volbách, ale není to úplně o volbách. Je to jen maličko o volbách; knedlíkový text převažuje. O volby to jen tak cípkem zavadilo, volby tu pouze plní funkci časomíry. V této souvislosti mne napadlo, že se musím poptat v Pelhřimově, jestli by mi mohli věnovat jednu stránku v České knize rekordů. Navrhuji sekci Národní hrdost. Zápis by byl:

  1. za nejrychleji provedené hlasování ve vzdálenosti 220 m od trvalého bydliště
  2. za světové prvenství ve využití voleb k určení doby potřebné k vykynutí knedlíkového těsta.

Tajně taky doufám, že se zpráva o zápisu objeví v hlavní zpravodajské relaci na Nově, Primě a Barrandově. A Láďu Hrušku bych ty knedlíky dokonce osobně naučil. Chtěl bych za to jen vychechtané ozdobné kypřítko do květináčů ručně vyrobené z ulomeného klacku natřeného zbytkem stříbřenky na roury od kamen.

A můžeme jít na PéeSka:

P.S.1: Když se nebudete s tou volbou moc párat, stihnete i zapózovat u volební urny a pronést něco povznášejícího, například: „Volím demokracii a můj počin nechť je následován všemi, kdo chtějí novou vodovodní přípojku, vyasfaltované ulice, vydlážděné chodníky a pravidelnou autobusovou dopravu! Reklamní letáky rovnou do popelnic! Hasičům nové uniformy a větší stříkačky! Fotbalistům nové sítě a vápno na čáry! Arnoštovicím aspoň jednu stanici metra! Hanba všem, kdo na procházce nesbírají po svých miláčcích jejich hovínka!“

P.S.2: Víte proč chodí tak málo lidí k volbám? Nemají čas. Kvůli nedostatku času se živí čínskými polívkami za čtyři padesát. Na domácí knedlíky rezignovali, nejdou uvařit za tři minuty. Jestli potkáte nějakého sociologa, tak mu to, prosím, vyřiďte. Voliči nejsou frustrovaní, jen nemají ten čas. Nestíhají to: nemůžou od televizí, aby jim neuniklo volební dění v republice.

P.S.3: Kdybych se s těmi knedlíky přece jen dostal do televize, budu se strachovat, aby na mě nevlítnul Šéf. On není můj šéf, ale stejně se ho dost bojím. Protože to je pořádnej brusič, co se vaření týče. Mluví sprostě a hází nádobím. Asi bych mu zkusil tvrdit, že to není o knedlíkách. Že to je o volbách. A o knedlíky to jen tak lehce šmrncne. Hm. Ale stejně kvůli tomu nakonec do té televize radši ani nepůjdu.

A proč jsem se pouštěl do psaní zrovna o těch knedlíkách? Přece proto, abych se pochlubil, že se mi něco povedlo a mám z toho radost…

Děkuji za pozornost!

(Chcete-li jakkoli reagovat na obsah příspěvku, otevřete si záložku Napište… Děkuji.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Co se nikam nehodilo, o společenském dění v Arnoštovicích se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.